Ένας αρχιτέκτονας από την Ουγγαρία έχει βρει έναν επαναστατικό τρόπο κατασκευής κτιρίων.

Ο Matyas Gutai πιστεύει πως το νερό είναι το κλειδί για να έχουν τα σπίτια την τέλεια θερμοκρασία, χωρίς να αποκλείει και τα παραδοσιακά υλικά όπως τα τούβλα, το τσιμέντο και το γύψο.

Ο Gutai, μετά από χρόνια έρευνας, έχτισε ένα μοντέλο σπιτιού στην πόλη καταγωγής του νότια της Βουδαπέστης μαζί με τον φίλο του από το σχολείο, Milan Berenyi. Το σπίτι επιχορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί δείγμα της «υγρής μηχανικής» για την οποία έχει γράψει πολλές φορές ο Gutai.

Πάνελ από ατσάλι ή γυαλί αποτελούν το κύριο μέρος του σπιτιού και διαθέτουν ένα στρώμα νερού ανάμεσα στα εσωτερικά στρώματα. Το νερό εξισορροπεί την θερμοκρασία του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα θέρμανσης μέσω της άντλησης νερού που έχει ήδη θερμανθεί και είναι αποθηκευμένο στα θεμέλια. Ακόμα, το σπίτι παράγει την δική του ενέργεια.

«Το πάνελ μας μπορεί να ζεστάνει και να δροσίσει το σπίτι από μόνο του», εξηγεί ο αρχιτέκτονας.

Η ιδέα προέκυψε το 2003 όταν ο ίδιος επισκέφτηκε τα θερμά λουτρά του Τόκιο κατά την διάρκεια των σπουδών του εκεί. Στα θερμά λουτρά ο Gutai συνειδητοποίησε την σημασία του νερού στην διατήρηση της θερμοκρασίας ενός χώρου και την δυνατότητά του να ενταχθεί στην αρχιτεκτονική.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν εφτά χρόνια και τώρα ερευνάται η επίλυση ορισμένων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, όπως το να παγώσει το νερό λόγω εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών ή να σπάσει κάποιο από τα πάνελ.

«Στις περιπτώσεις των κρύων κλιμάτων, όπως στην Ουγγαρία, προσθέτουμε και μια εξωτερική μόνωση στο κτίριο, ώστε να το προστατεύει από το πάγωμα», εξηγεί ο Gutai.

Στόχος του ίδιου είναι στο μέλλον να χρησιμοποιούνται λιγότερα υλικά και λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή κτιρίων, ώστε να προχωρήσουμε προς την δημιουργία μιας πιο «πράσινης» πόλης.

 

huffpost