ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχετικά με την αντίστροφη όσμωση και τα φίλτρα νερού για οικιακή ή επαγγελματική χρήση από την Water Purity.

Αντίστροφη Όσμωση

Το φαινόμενο της διάχυσης των μορίων του νερού δια μέσου ημιπερατής μεμβράνης, από το διάλυμα της μικρότερης συγκέντρωσης προς το διάλυμα της μεγαλύτερης συγκέντρωσης λέγεται όσμωση. Στην περίπτωση της αντίστροφης όσμωσης, δημιουργούμε μια τεχνητή πίεση στην πλευρά του διαλύματος νερού και αλατιού, υποχρεώνοντάς το να περάσει από τη μεμβράνη, η οποία επιτρέπει στα μόρια του νερού να περάσουν, συγκρατώντας όμως τα μόρια του αλατιού. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι ένα «φιλτράρισμα» του αλατισμένου νερού, που αποδίδει καθαρό νερό. Τα μόρια του γλυκού νερού είναι εξαιρετικά μικρά, με αποτέλεσμα η μεμβράνη να επιτρέπει τη διέλευσή τους, σε αντίθεση με αυτά των μετάλλων, των αλάτων, των βακτηριδίων, καθώς και του 98% των ουσιών, που μολύνουν το νερό, τα οποία συγκρατούνται από την ημιπερατή μεμβράνη του συστήματος.

Τα στάδια φιλτραρίσματος:

  • Στο πρώτο στάδιο το νερό περνάει από το φίλτρο πολυπροπυλενίου (PP) διαπερατότητας 10μ (1 μικρό = 1 χιλιοστό του χιλιοστού). Σε αυτό το στάδιο συγκρατούνται τα χώματα, οι βρωμιές, οι σκουριές και οι λάσπες. Το φίλτρο αυτό προστατεύει τα φίλτρα ενεργού άνθρακα που βρίσκονται στα επόμενα στάδια φιλτραρίσματος νερού.
  • Στο δεύτερο στάδιο το νερό φιλτράρεται από το φίλτρο φαρμακευτικού άνθρακα CTO (5 μικρά). Το φίλτρο αυτό μειώνει το χλώριο, χλωροφόρμιο, δυσάρεστη γεύση, οσμή, αιωρούμενα σωματίδια, άμμο, σκουριά.
  • Στο τρίτο στάδιο, το νερό φιλτράρεται από το φίλτρο φαρμακευτικού άνθρακα CTO (0.6 μικρά). Το φίλτρο αυτό μειώνει χλώριο, οργανικές πτητικές ενώσεις (VOCs), οργανικά χημικά, δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά, αιωρούμενα σωματίδια, θολότητα, άμμο, σκουριά και άλλες βλαβερές ουσίες που μολύνουν το νερό.
  • Το τέταρτο στάδιο του φίλτρου αυτού είναι η μεμβράνη της αντίστροφης όσμωσης. Η μεμβράνη έχει διαπερατότητα 0,0001 μικρά. Εδώ φιλτράρονται τα άλατα, τα νιτρικά, το χρώμιο, το αρσενικό, τα δηλητήρια, τα μικρόβια και τα βακτήρια. Το νερό έπειτα αποθηκεύεται στην δεξαμενή. Μόλις ανοίξετε τη βρύση, το νερό θα περάσει από το πέμπτο και τελικό στάδιο φιλτραρίσματος.
  • Στο πέμπτο στάδιο χρησιμοποιούμε το φίλτρο φαρμακευτικού άνθρακα από κοκοφοίνικα. Το φίλτρο αυτό χρησιμοποιείται σαν βελτιωτής γεύσης. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να βάλετε φίλτρο εμπλουτισμού μετάλλων.

Όλα τα υπόλοιπα (τριπλά) είναι ακριβώς τα ίδια, ενώ αλλάζει μόνο το όνομα αν έχει τανκ η μόνη αλλαγή.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού μας οδηγεί στο εμφιαλωμένο νερό. Έτσι ξοδεύετε μία μικρή περιουσία, αν και γνωρίζετε ότι είναι μόνο μία προσωρινή λύση.

Νερό και Κοροναϊός

Οι ειδικοί απαντούν σε ερωτήματα που μας απασχολούν για τον ιό σε σχέση με το νερό, καθώς πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται συνεχώς στην καθημερινότητα μας, για τον κοροναϊό και τους τρόπους μετάδοσής του, για το τι είναι ασφαλές και τι όχι. Κάποια από τα...

Διαβάστε Περισσότερα

Έρευνα: Δεν υπάρχει μόνο μία μορφή υγρού νερού αλλά δύο

Το νερό μπορεί να υπάρξει ως δύο διαφορετικά υγρά σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπου η δημιουργία κρυστάλλων πάγου είναι αργή   Το νεράκι διαθέτει το διπλό πρόσωπο του Ιανού. Δεν υπάρχει μόνο μια μορφή υγρού νερού, αλλά δύο, οι οποίες έχουν μάλιστα...

Διαβάστε Περισσότερα

Ο ρόλος της μεμβράνης σε ένα σύστημα RO

Η μεμβράνη είναι το βασικό στοιχείο για την δημιουργία της αντίστροφης όσμωσης. Χρησιμεύει στον διαχωρισμό και την αποβολή των αλάτων που υπάρχουν στο τροφοδοτούμενο νερό. Χωρίς την μεμβράνη δεν γίνεται επεξεργασία νερού αντίστροφης όσμωσης αλλά απλό φιλτράρισμα...

Διαβάστε Περισσότερα